måndag 30 januari 2012

Designtävling “MADE OUT OF THE WOODS” - a life less ordinary…”

Komplett information om tävlingen kommer att finnas här på denna blogg från mitten av februari och också annonseras ut  i dagspress. Information om hur man anmäler sig? vilka priser det finns...? och vilken jury som skall bedöma!

MEN... redan nu och här kan vi berätta om de tre olika tävlingskategorier vi har bestämt:

1. LEK… the tool of everydayplay
Genom alla tider har leken varit närvarande i våra liv. Det är genom leken barnet skapar sin identitet och sin förståelse av samhället. I Sverige har vi en stark tradition av att tillverka lekens redskap ur skogens material, trä. Men hur ser morgondagens lekredskap ut? Ofta pratar vi bara om leksaker i samband med barn och lek men det kan vara så mycket mer. Samvaro, pedagogik, gemenskap, identitet… Kan inte en så enkel sak som en penna vara ett lekredskap? Vad kan lek innebära för dem som anser sig slutat leka? Hur leker man ”vuxet”? Kan man det? Vad roar dig? Hur leker vi tillsammans? Vi behöver dina idéer!

2. SITTA LIGGA VILA… a stool is a stool is a stool
Svensk möbelformgivning har sitt ursprung i träet och skogens material. Redan i det gamla bondesamhället stod det hemma tillverkade små pallar i ladugården eller framför gjutjärnsspisen. Pallen har som möbel en särställning. Den är ofta enkel i sin avskalade form och lätt att flytta. Men en pall kan naturligtvis lika gärna vara tung och utsmyckad, lång, smal, hög, låg, skrovlig, mjuk… Pallen lockar till att formges igen och igen… och nu kan du skapa din egen tolkning.

3. UNIKT OCH ORGINELLT… my precious things
Din egen gestaltning av hur man kan bevara, förvara, visa fram, exponera och genomlysa det som du tycker skall visas upp av Skogens uttryck… dock med en tydlig funktion! Här har du fria tyglar att tolka skogen, träden, grenarna, löven, vinden, skuggorna, materialen… Lycka till!

Vi kommer att bedöma efter följande kriterier:
Funktionalitet: att föremålet blir praktiskt och effektivt att använda.
Estetik: att föremålen utstrålar en berättelse/kunskap om skogen, träden, miljön, materialet, ljus och skugga mm … d.v.s. speglar SKOGEN.
Innovation: ett nytänkande och ett unikt förhållningssätt till material och funktion… en originell gestaltning.


Arrangör/avsändare: UR SKOG DALSLAND är ett projekt som finansieras av Västra Götalandsregionen; kultur och regionutveckling, kommunalförbundet FYRBODAL och Nämnden för Hemslöjdsfrågor med syfte att ta fram en designkollektion som med sitt materialval och uttryck förmedlar känslan av skogens stämningar och magiska djup. I processen med detta har det bildats nätverk, ordnats seminarier och en internationell workshops.

Vi har nu kommit fram till designtävlingen som skall hjälpa oss hitta de vackra, funktionella, originella och vilda produkter som vi vill samla under namnet ”Made out of the Woods”. Tävlingen är ett led i att få fram ett antal produkter som tillsammans bildar startkollektionen. I framtiden tänker vi oss att komplettera och bygga på med fler produkter. Materialet ska huvudsakligen (minst 80 %) vara hämtat ur skogen med det som trädet ger. Vi letar efter föremål som lyfter fram skogen som tema och trädet som råvara. Tillverkning kommer att ske i Dalsland och råvaran hämtas från de Dalsländska skogarna.

Projektet drivs av kultursystemet FYRKLÖVERN; Steneby, Not Quite, Halmens hus och Dalslands konstmuseum.

Kompletterande information, anmälningsblanketter till tävlingen, datum för sista inlämning, prissummor, jury mm kommer du att hitta här på denna blogg från mitten av februari 2012 .  http://urskogdalsland.blogspot.com/

4 kommentarer:

  1. kommer tävlingen endast vara tillgänglig för de som bor i området eller får man som verksam designer i stockholm vara med?

    SvaraRadera
  2. ska de vara en modell eller en verklig produkt som ska gå att använda?

    SvaraRadera
  3. När och hur får man ytterligare information om hur tävlingen skall gå tillväga? Vill anmäla mig, vart? När är det dead-line?

    SvaraRadera