onsdag 2 mars 2011

Vad kan Pippi lära Dalsland ?

Hur bygger man ett varumärke som signalerar de goda värdena?
Det diskuteras på ett seminarium på Stenebyskolan i Dals Långed
tisdagen den 29 mars 2011.

För att få bästa möjliga grund att stå på inför framtiden arrangerar designprojektet Ur Skog ett antal seminarier där kunskap hämtas in till projektet.
Genom att lyssna och lära av de goda exemplen vill projektet bygga upp ett varumärke som håller in i framtiden. Flera goda exempel på framgångsrika varumärkesbyggen presenteras under dagen. Bland annat kommer Mikael Ahlerup, omskriven vd för sagoparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. När han tillträdde 2003 visade parken förlustsiffror. Idag har omsättningen ökat med 100 %  och Mikael Ahlerups kreativa renovering av varumärket Astrid Lindgrens Värld beskrivs som en framgångssaga av stora mått. Han vågade satsa allt på kulturarvet; lade ner hamburgeriet, lyfte ut storsäljande souvenirer och rensade parken från alla varuleverantörernas logotyper … hör honom själv berätta hur han lyckades förvanda sagor till guldpengar!

Välkommen till projektets andra seminarium av fyra st totalt.
Seminariet är öppet för alla, ingen seminarieavgift tas ut men anmälan krävs.
Lunch och eftermiddags fika kostar 150 kr och betalas vid ankomst.
Skicka din anmälan med lunchreservation till barbro.erlandsson.bratt@steneby.se
senast 5 dagar innan seminariet. Först till kvarn! Endast 150 platser. 

Program
Tid: Tisdagen den 29 mars 2011
Plats: samlingssalen, Nybygget på Stenebyskolan, Dals Långed
Moderator: Claes Boman, designstrateg och delaktig i VG regionens tankesmedja kring design och kulturella näringar.

9.30 – 10.00
Registrering/kaffe/fralla samt betalning av lunchavgift 150 kr

10.00-10.15
Helen Backlund projektledare för Ur Skog hälsar välkommen.

10.15 – 10. 55 Produktion och produkt - vägen till en hållbar design
Karin Stenmar, är en av grundarna och delägare i Dem Collective, ett textilföretag byggt på etiska och ekologiska grundvärden. Hon berättar om bakgrunden till att de startade företaget, om möjligheter, utmaningar och svårigheter med att driva ett företag som arbetar enbart med ekologiska material och schyst produktion. Idag arbetar Karin Stenmar med ekologi- och rättvisefrågorsom CSR chef på Nudie jeans i Göteborg.   

10.55 – 11.10
Frågor & frukt.

11.10 – 11.50  Trovärdig ko i Värmlandsbro
Knut Lillienau, jägmästare, skogs- och jordbrukare samt Christina Jonsson, inredningsarkitekt, driver tillsammans matföretaget Grön Ko Café & Saluhall i Värmlandsbro. Ett genomtänkt affärskoncept med tilltalande butik och café som fått många trafikanter längst E45:an att nöjt stanna till. Här berättar de om tankarna de hade då de startade, om framtidsplaner, svårigheter och glädjeämnen i arbetet med att skapa ett trovärdigt varumärke med fokus på ekologisk köttproduktion. Knut Lillienau är matambassadör för Värmland, utsedd av Jordbruksdepartementet som i år satsar 170 miljoner kronor på Sverige som det nya matlandet. En växande turistnäring som får allt större betydelse för landsbygden.

11.50 -12.00 Frågor

12.00 – 13.00
Lunch – en härlig Not Quite-buffe serveras.

13.00 -14.00   Astrid Lindgrens Värld - äkta vara.
En berättelse om en resa med fokus, mod och uthållighet som passagerare.
Mikael Ahlerup är omskriven vd för sagoparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. När han tillträdde 2003 visade parken förlustsiffror. Idag är omsättningen fördubblad och Mikael Ahlerups kreativa renovering av varumärket Astrid Lindgrens Värld beskrivs som en framgångssaga av stora mått. Han vågade satsa allt på kulturarvet; lade ner hamburgeriet, lyfte ut storsäljande souvenirer och rensade parken från alla varuleverantörernas logotyper … hör honom själv berätta hur en långsiktig satsning på kvalitet gett både ökade inkomster och stolthet!

14.00 – 14.15 Frågor

14.15 – 14.55  Bakom varumärket
Sara Lund är grafisk formgivare och har arbetat som lektor på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Driver nu företaget Reform och är projektet Ur Skog´s grafiska formgivare. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Göteborgs Universitet, VG Regionen och Göteborgs stad, kultursystemet Fyrklövern och Dalslands konstmuseum. Hon kommer att visa många exempel på varumärkeshistorier - framgångsrika och mindre framgångsrika, såväl svenska som internationella och förklarar verkligheten bakom ord som storytelling, kärnvärden, profilförändringar, "kändis-branding" … med mera, med mera.

14 55 – 15.10
Frågor

15.10  – 15 55 Ur skog…ett seglivat varumärke?
Debatt med kaffe och Not Quitefika.  

1 kommentar:

  1. Hurra, vilken fin blog!
    Nu skall jag se hur enkelt/svårt det är att manövrera den! Jag kommer till seminariet!
    Kul.
    Hälsningar
    Elsa

    SvaraRadera