onsdag 14 september 2011

UR SKOG WOOD

Seminarium 29 september - Hur kan design påverka?

Det dalsländska designprojektet Ur Skogs fjärde seminarium handlar om trä och om designerns betydelse för framtiden, enskilda samhällen, företag och enskilda. Genom att lyssna och lära av de goda exemplen vill vi hämta in kunskap till projektet och bygga upp ett varumärke som håller in i framtiden.
Denna gång bjuder vi in till fyra föreläsningar under rubriken UR SKOG WOOD.

Välkommen till projektet Ur Skogs fjärde seminarium!
Seminariet är gratis och öppet för alla, men föranmälan krävs om du vill ha fika i pausen.
Fika serveras i anslutning till seminariet och beställs i samband med anmälan.
Kaffe och fralla 40 kr. Kaffe och tårta 50 kr.
Föranmälan till seminariet och till fika, skickas senast den 27 september till: barbro.erlandsson.bratt@steneby.se
Glöm ej att ange hur många personer du anmäler.

Seminarieprogram
Tid: Torsdag den 29 september 2011 kl. 13.30–17.00
Plats: Stenebyskolans samlingssal, Dals Långed, 1 trappa upp i huset vänster om biblioteket.

13.30–14.10 Södra och Durapulp – nytt material når världen med design
Durapulp är ett nytt förnyelsebart och nedbrytbart kompositmaterial utvecklat av skogskoncernen Södra. Materialet fortsätter att skapa rubriker världen över. Lampan w101, gjord av durapulp och designad av Claesson Koivisto Rune, ställdes nyligen ut på möbelmässan ICFF i New York och vann pris i kategorin »bästa belysning« och fick även utmärkelsen »Best in show«. De västsvenska möbelformgivarna Rasmus Malbert och Johannes Tjernberg har också utvecklat produkter i Durapulp för Södra som väckt stor uppmärksamhet.
Malin Andersson – projektchef för Durapulp på Södra, berättar om det nya materialet Durapulp och designsatsningen runt det.
Läs mer: http://www.sodrapulplabs.com/#/

14.15–14.55 Design som framgångsfaktor – hur tänker man i Tibro?
Tibro i Västergötland, är en kommun med lång tradition inom möbelhantverk och möbelindustri. Här finns ett 50-tal branschföretag som tillsammans med bland annat en målmedveten kommunledning beslutat att sätta sig på världskartan när det gäller inredningsdesign. Tillsammans skapar man Inredia, en vision och ett hus (öppnar 2012) där;« nätverk växer och projekt förverkligas. Lika mycket för designers som för beställare.«
Mattias Westelius, arkitekt och projektledare, Magdalena Svedlund, marknadskoordinator och Pelle Ekholm, kultur- och fritidschef i Tibro, berättar om gränsöverskridande samarbeten, svårigheter och utmaningar i en kommun som bestämt sig för att satsa på design.
Läs mer: http://www.inredia.se/

15.00–15.25 FIKAPAUS

15.30–16.10 Made of NEW YORK – rivningsvirke från Manhattan blir åtråvärda designobjekt
Efter tretton år, 1996, sade Dalslandssonen John-Michael Ekeblad adjö till arbetet som konstnärlig ledare på IKEA Sweden. Idag är han verksam i New York och driver där sitt eget bolag Daytime Projects Inc. Som designstrateg och konsult har han dirigerat många stora projekt för globalt kända varumärken, bl a Tuppeware. Ett av hans egna projekt heter Made of New York, ett återvinningsprojekt som fått stor uppmärksamhet i designvärlden. Det är rustika möbler, tillverkade i hans egen snickarverkstad i Bronx, av bjälkar inköpta från gamla rivningshus i New York. Varje bjälke är ursprungsmärkt och varje möbel kan sålunda spåras och har sin egen identitet. John-Michael Ekeblad berättar här om tankarna bakom detta och andra egna designprojekt som han driver under tesen » the new era of industrial artistery«.
Läs mer: http://www.daytimeprojects.com/

16.15–16.55 Formfantasma – bygger broar mellan hantverk, lokal kultur och industri
Studio Formafantasma drivs av två unga italienska designers, Andrea Trimarchi och Simone Farresin. De har sin bas i Eindhoven, Nederländerna och har blivit mycket internationellt uppmärksammade med flera prestigefulla galleri- och företagssamarbeten, bland annat med galleri Rossana Orlandi i Milano och Droog design i Amsterdam. Deras kollektion »Autarchy« var bland de nominerade till det danska designpriset INDEX 2011. Formafantasma jobbar mycket ekologiskt spännande och intresserar sig bland annat för folkkonst och designers roll i relationen mellan tradition och lokal kultur. International Herald Tribunes designskribent Alice Rawsthorn, utsåg nyligen Formafantasma till en av världens tjugo mest intressanta designers. På detta seminarium berättar Andrea och Simone om sina olika projekt och hur de ser på designerns roll idag. Läs mer: http://www.formafantasma.com/

1 kommentar: